Geef die muren maar een sopje!

Randy Pieterse is onze Senior Technical Specialist en beantwoordt vragen over verf en verftechniek. Deze keer over de reinigbaarheid van muurverf.

“Iedereen herkent het probleem van een vuilstreep of vlek die op een muur achterblijft. Maar hoe krijg je deze streep of vlek nu weg? Kun je zo’n muurverfwandje schrobben of afwassen? En wat betekent het begrip Schrobklasse dat je op de productomschrijving tegenkomt? Ik leg het uit in dit artikel.

Bij muurverven gaat het soms over termen als: schrobbaar, schrobvast, afwasbaar, reinigbaar, poetsbaar. Dit gaat allemaal over hetzelfde, namelijk schoonmaken. Een muur wordt nu eenmaal vies, vooral op plekken als hoeken, langs lichtschakelaars, keukens en trapwanden. Er zijn oppervlakkige en indringende verontreinigingen. Het is altijd belangrijk om de ergste bevuiling zo goed en snel mogelijk weg te halen met een zachte doek.

De mate van reinigbaarheid kan je niet helemaal los zien van een schrobklasse. Deze klasse bepaalt de geschiktheid van een muurverfproduct om gereinigd te worden. Laten we eens kijken naar de methode van het bepalen van de verschillende schrobklassen.

Eindresultaat mooie muur
Een strak muurtje wil je natuurlijk schoonhouden.

Wat zegt het begrip Schrobklasse in de praktijk?

Bij de schrobvastheid van een muurverf wordt gekeken naar het wegslijten van de verflaag. Dus hoe snel de laag dunner wordt. Ze meten de afname van de laagdikte van de verflaag in µm bij het reinigen met water in combinatie met Scotch Brite-schuurvlies. Deze afname is vastgelegd in 5 klassen (1 t/m 5) waarbij klasse 1 de hoogste kwaliteit is.

(Je mag het weer vergeten maar hier gelden de normen DIN EN 13300 en DIN EN ISO 11998. Deze normen behandelen o.a.: toepassing, soort bindmiddel, glans, maximale korrelgrootte en natte slijtage). 

De schrobbaarheid van een muurverf hangt niet samen met het opglanzen van de verf. De schrobvastheid geeft aan hoe snel de laag ‘slijt’. Bij opglanzen krijgt de verflaag na afnemen een glanzend uiterlijk.

Kijk even naar deze tabel:

Je ziet direct dat de verflaag in de beste Schrobklasse 1 amper slijt bij 200 slagen. Terwijl de verflaag in Schrobklasse 3 wel meer dan vier keer zo veel slijt bij 200 slagen. Een duidelijk verschil. Welke Schrobklasse kan de vakschilder nu aanbevelen bij zijn klanten?

Welke Schrobklasse voor welke situatie?

Afnemen met een zachte doek of spons

Schrobklasse 1
Dit is de hoogste klasse. Muurverven in deze klasse zijn goed afwasbaar en met een vochtige zachte doek of spons met reinigingsmiddel óf zachte borstel te schrobben zonder sporen na te laten. Je kunt deze muurverf bijvoorbeeld toepassen in de keuken, gang en kinderkamers.

Schrobklasse 2
Muurverven in deze klasse zijn goed nat af te nemen. Daarna zijn nauwelijks sporen zichtbaar. Muurverven met schrobklasse 2 zijn geschikt voor de woonkamer, slaapkamer en andere vertrekken die gemiddeld belast worden. Schrobben met een zachte borstel zal enige sporen achterlaten.

Schrobklasse 3
Dit is de minimale klasse van onze reguliere muurverven. Deze afwasbare muurverf is afneembaar met een vochtige spons (deppen). Bij ‘poetsen’ ontstaan er glanzende vlekken die zichtbaar blijven. Muurverven in deze klasse zijn geschikt voor toepassing op plafonds en wanden in ruimten waar de kans op vervuiling en mechanische belasting minimaal is. Schrobben met een borstel zal flinke sporen achterlaten.

Welke Trimetal producten bevelen wij aan?

Voor de meeste vervuilingen en oppervlakkige beschadigingen is Magnatex Prestige Mat de beste oplossing.

Magnacryl Prestige mat.

Dit is de topmuurverf uit het Trimetal assortiment zowel qua esthetica als qua verwerking. Deze muurverf is zeer schrobvast (klasse 1 volgens DIN EN 13300) waardoor na het reinigen geen glanzende plek achterblijft. Bijkomend voordeel is de isolerende eigenschap ter voorkoming van het doorbloeden van in water oplosbare vlekken. Op plaatsen waar een heftige vorm van vervuiling te verwachten is (achterwand kookgedeelte in de keuken, trapopgang, muur achter kapstok etc) is een muurverf nodig die een extreme bescherming biedt. Daarvoor is er Magnatex Mat Clean SF.

Magnatex Mat Clean SF

Magnatex Mat Clean SF is een extreem goed reinigbare, vlekafstotende muurverf. Deze verf geeft een zeer mat eindresultaat en glanst niet op na reinigen. Met name geschikt voor ruimtes die door intensief gebruik vaak schoon gemaakt worden.
Naast de uitstekende reinigbaarheid is deze muurverf ook vuilafstotend.
Magnatex Mat Clean SF is dankt deze eigenschappen aan het feit dat er een ‘wasachtig” laagje op de verffilm ontstaat. Hierdoor kunnen bevuilingen niet indringen in de verflaag en wordt deze extreem goed reinigbaar.
Het resultaat; blijvend schone muren op de zeer intensief gebruikte ruimten / ondergronden.

Welke afwasmiddelen kun je gebruiken?

Voor beide producten geldt: goed afwasbaar met een vochtige zachte doek of spons met lauwwarm water en wat mild reinigingsmiddel. De verontreiniging deppend afnemen van de ondergrond.

Wat verder nog goed is om te weten

  • Muurverf heeft na 1 maand droging zijn eindeigenschappen behaald en is dan uitstekend te reinigen met water en een spons.
  • Door het aanbrengen van twee lagen wordt het beste resultaat bereikt.
  • Magnatex Mat Clean SF is niet geschikt voor ruimtes met hoge luchtvochtigheid zoals badkamers.
  • Een bekrassing met ballpoint kan niet verwijderd worden. Het gaat hier namelijk om een mechanische puntbelasting, waardoor het verfoppervlak beschadigd wordt.
  • Genoemde verven zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar.
  • Verder kan je nadenken over de keuze tussen zo’n soort duurzame verf of een goedkopere variant waarbij je de muur elke vier jaar overschildert. Dat is een calculatie die bij elke klus anders kan uitpakken.

Tot zover dit artikel. Heb je nog vragen over het reinigen van verf; stuur dan een mailtje naar info@trimetal.nl.”

Trimetal Bouwverven

Content Creatie & Online Communicatie Heerschop Online voegt waarde toe aan uw online communicatie. Door authentieke inhoud te maken kan elk bedrijf de beleving rondom z’n merk vergroten en zich met zijn ‘why’ helder profileren. Meetbaar!